Grecia - Thassos - Limenaria Grecia - Thassos - Potos Grecia - Thassos - Limenaria Grecia - Thassos - Potos Grecia - Thassos - Potos
română english
Thassos.ro » Insula Thassos

Insula Thassos - Mitologie

Conform mitologiei Greciei Antice, una din numeroasele aventuri amoroase ale lui Zeus (cel mai mare zeu al grecilor antici) a dus la decoperirea insulei. Intr-o zi de primavara Zeus s-a prefacut in taur, a rapit-o pe Europa si a dus-o in Creta. Acolo, prin uniunea sacra dintre cei doi, s-au nascut trei fii: Minos (celebrul rege al Cretei) Rhadamanthys (inteleptul legiuitor) si Sarpedon (primul rege din Lycia ).

Mitologie

Fenicienii nu au tolerat rapirea Europei iar regele Agenor (regele Feniciei si tatal Europei) a organizat o expeditie pentru a-si gasi fiica si a o aduce acasa. Expeditia a fost condusa de fii lui, Phoenix, Cilix si Cadmus (fratii Europei) si Thasos (care a fost fie baiatul, fie nepotul lui Agenor - astazi este imposibil sa intelegem al cui fiu era Thasos, intrucat legendele despre el sunt fie foarte vechi, fie nu sunt suficient de exacte). Regele Agenor le-a ordonat sa o caute pe Europa in lung si-n lat si sa nu se intoarca decat daca o gasesc. Si in timp ce Zeus si Europa se bucurau de dragostea lor in Creta, fiii lui Agenor mergeau pana la capatul pamantului pentru a-si gasi sora.

Phoenix a pornit spre sud. Cilix a mers spre nord pana a ajuns intr-o zona fertila, peste care a devenit rege: de atunci, zona s-a numit Cilicia . Dupa ce a mers pe insulele grecesti, Cadmus si-a continuat cautarile in zona continentala a Greciei. A vizitat oracolul lui Apollo din Delphi si a cerut sfatul Pythiei. Desi i-a urmat sfatul, nu a reusit sa o gaseasca pe Europa. Apoi Cadmus a contruit un oras si i-a dat numele de Teba.

In timpul cautarilor, Tahsos a ajuns la un moment dat pe aceasta insula. A fost incantat de climatul bland si de vegetatia luxurianta a insulei si, intrucat nu se putea intoarce acasa fara Europa, a renuntat si s-a stabilit aici pe insula care de atunci ii poarta numele. Herodot, marele istoric antic, este categoric in aceasta privinta. El spune ca "insula poarta acum numele fenicianului aceluia, Thasos".

pagina 1 2

Newsletter

Inscrie-te pentru a afla ultimele noutati despre Thassos

Rute călătorie

Rute călătorie Bucuresti-Thassos